Kuir Kıbrıs Derneği – Renklerin Çeşitliliği Projesi
Aylık Medya Takip Raporu
Kasım 2020
Zaman Aralığı: 01.11.2020 – 30.11.2020
Kasım Ayı’nda 37 haber LGBTİ+ konularını içermekteydi. Çevrimiçi ve Basılı taranan gazetelerdeki bu haberlerin:
- 15 tanesi olumlu,
- 1 tanesi olumsuz,
- 21 tanesi basın bildirisi, olarak sınıflandırıldı.
Çevrimiçi taranan gazetelerden:
- Gazedda Kıbrıs (GK) tarafından, 2 olumlu ve 4 basın bildirisi haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmadı.
- Kıbrıs Postası’nda (KP) ise 4 olumlu, ve 9 basın bildirisi haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmadı.
- Gündem Kıbrıs (GN) gazetesinde taranan anahtar kelimeleri içeren herhangi bir habere rastlanmadı.
Basılı taranan gazetelerden:
- Yenidüzen (YD) tarafından, 4 olumlu ve 6 basın bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmadı.
- Kıbrıs Gazetesi’nde (KG) ise, 5 olumlu, 2 basın bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmadı.
Basın Bildirileri: Basın bildirilerinin tümü olumlu olarak değerlendirildi. Basın bildirilerinin 18 tanesinin kaynağı Kuir Kıbrıs Derneği olurken, diğer üç tanesinin kaynağı ise İlgili Sivil Toplum Örgütleri oldu. Basın Bildirileri Kuir Kıbrıs’ın faaliyetlerini veya açıklamalarını ve ilgili sivil toplum örgütlerinin etkinliklerini ve Kadına Yönelik Şiddete Karşı gün olan 25 Kasım’a dair mesajlarını duyuran haber niteliğini taşımaktalardı.
Olumlu Haberler: Toplamda 15 tane olan olumlu haberlerin, 9 tanesi insan haklarına duyarlı ve saygılı haber ve 6 tanesi konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber olarak değerlendirildi. Haberlerin bulunduğu kategoriler incelendiğinde haberler 5 tane “Dünya”, 1 tane “Yorum/Haber”, 1 tane “Eğitim”, 1 tane “Yaşam”, 2 tane “Serbest Kürsü”, 3 tane “Haber” ve 1 tane “Gazedda’nın Gündemi” olmak üzere toplamda 7 kategori ve 2 tane haber de aktüel etiketi ile yer aldılar. Ayrıca, haberler kaynakları incelendiğinde, bu haberlerin kaynakları Türkiye ve dünya gazeteleri, yerelden gazeteciler, köşe yazarları, ve psikologlar oldu.
Olumsuz Haberler: Bu ay olumsuz habere rastlanmadı .
İlk Hafta (01-08.11.2020):
Kasım Ayı’nın ilk haftasında en dikkat çeken haberi Serbest Kürsü’de yer alan “Ben Nasıl Yaratıldım?” başlıklı soru ve Ayla Kahraman’ın bu soruya verdiği yanıt oldu.
1) 1 Kasım’da Kıbrıs Gazetesi’nde Serbest Kürsü’de yer alan “Ben Nasıl Yaratıldım? Başlıklı soru ve Ayla Kahraman’ın verdiği yanıt konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Yazı genelinde cinsiyet kimliği karmaşası yaşayan bir kişinin Ayla Kahraman’dan yardım talebinde bulunması ve Psikolog Ayla Kahraman’ın kişiyi doğru bir şekilde yönlendirmesi yer almaktadır. Bu yazının haftanın dikkat çekeni olamasınn sebebi ise, Serbest Kürsü’de LGBTİ+ konularına yer verilmesi ve psikoloğun danışan kişiye LGBTİ+ kapsayıcı bir yerden cevap vermesi oldu.
“Çok acı ekiyorum. Ben nasıl yaratıldım? Erkek mi, yoksa kız mı?…. Kendinle ilgili bu sorulara doğru cevap bulmadıkça yaşadığın kaygı ve mutsuzluğun bitmeyeceğini söylemek zorundayım…psikologla görüşmeye başlayabilirsin.”
İkinci Hafta (09-15.11.2020):
9 ve 15 Haziran Haftası’nın dikkat çeken haberi Kıbrıs Postası’nda yer alan “Oxford İngilizce Sözlüğü “cinsiyetçi” olduğu şikayetleri üzerine “kadın” tanımını değiştirdi” başlıklı haber oldu.
1) 9 Kasım’da Kıbrıs Postası’nda yer alan “Oxford İngilizce Sözlüğü “cinsiyetçi” olduğu şikayetleri üzerine “kadın” tanımını değiştirdi” başlıklı haber konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Haber, Oxford sözlüğündeki önemli değişimden ve diğer detaylardan bahsetmektedir. Haberi ön plana çıkaran şey ise, dünyaca bilinen ve takip edilen bir sözlükte yapılan değişikliğin kendisi ve buna Kıbrıs Postası’nda yer verilmesi oldu.
“Dünyaca ünlü sözlüğün son basımında ilk kez kadının “bir kişinin karısı, kız arkadaşı veya kadın sevgilisi” olabileceği tanındı. Önceki basımlarda kadının tanımı “erkeğin karısı, kız arkadaşı veya sevgilisi” şeklinde sınırlandırılmıştı.”
Üçüncü Hafta (16-22.11.2020):
16 ve 22 Kasım Haftası’nda taranan gazetelerde dikkat çeken haber Gazedda Kıbrıs’taki “AİHM’den eşcinsel sığınmacıyı sınırdışı etmeye ihlal kararı” başlıklı haber oldu.
1) 20 Kasım’da Gazedda Kıbrıs’ta “AİHM’den eşcinsel sığınmacıyı sınırdışı etmeye ihlal kararı” başlıklı haber konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Haberde, B. ve C. / İsviçre davasına, ve bu dava ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin ilk kez eşcinsel sığınmacının sınır dışı edilmesi ile ilgili aldığı karara yer verilmektedir. Haberin dikkat çeken yönü ise, hem dava kararının bir ilk oluşu, haberin odağının LGBTİ+ların insan haklarının oluşu, hem de LGBTİ+ habercilik bağlamında haberin içeriğinde aktörlerin görüşlerine yer verilmesidir.
“Mahkeme, ülkede eşcinselliği suç sayan kanunların varlığının kişinin o ülkeye geri gönderilmesine engel oluşturduğunu ve bunun 3. maddeye aykırı olduğu kararını verdi. Aynı zamanda, Gambiya’daki yaygın homofobi ve LGBTİ kişilere karşı ayrımcılığa dikkat çekti.”
Dördüncü Hafta (23-30.11.2020):
23 ve 30 Kasım Haftası’nda taranan gazetelerde dikkat çeken haber Gazedda Kıbrıs’ta “Avrupa Birliği’nden LGBTIQ düzenlemesi” başlıklı haber oldu.
1) 25 Kasım’da Gazedda Kıbrıs’ta “Avrupa Birliği’nden LGBTIQ düzenlemesi” başlıklı haber konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Haberde daha önceki haftalarda Macaristan ve Polonya’nın LGBTİ+’ların insan haklarına dair açıkladığı olumsuz gelişmelerin ardından, Avrupa Birliği’nin LGBTİ+’ların insan hakları konusunda resmi düzeyde stratejik hamlelere giriştiğini kamuoyuna duyurması yer aldı. Haberin dikkat çeken yönü ise, atılan adımın bir ilk oluşu, haberin odağının LGBTİ+ların insan haklarının oluşu ve de LGBTİ+ habercilik bağlamında haberin içeriğinde aktörlerin görüşlerine yer verilmesidir.
“KAOS GL’den Oya Özgün Hazan’ın haberine göre, Strateji planı çerçevesinde Avrupa Birliği Komisyonu “AB Suçları” listesi kapsamına nefret suçu ve nefret söylemi başlıklarını da almak için harekete geçti. Bu sayede LGBTIQ haklarının yasal düzlemde daha kuvvetli olması hedefleniyor. AB genelinde eşcinsel birlikteliklerin ve ebeveynliğinin tanınması için gökkuşağı ailelerinin haklarının yasal zeminde bütünlüğe kavuşması da yine planlar arasında.”
Comments are closed