Basın Bildirileri

“Konuşulmayanı Konuşalım” adlı Konferans 20-21 Ekim’de 200 Kişiyi Aşkın Katılımcı ile Gerçekleşti

“Konuşulmayanı Konuşalım” adlı Konferans 20-21 Ekim’de 200 Kişiyi Aşkın Katılımcı ile Gerçekleşti

(Lefkoşa, 24/10/17) Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Kıbrıs Toplum Medyası Merkezi (CCMC) tarafından Kuir Kıbrıs Derneği ve Thomson Vakfı ortaklığıyla yürütülen “Konuşulmayan: Kıbrıs Türk Toplumunda LGBTİ Haklarıyla İlgili Diyaloğu Güçlendirmek” başlıklı proje kapsamında 20-21 Ekim  Cuma ve Cumartesi günleri 09:30 ve 17:30 saatleri arasında Lefkoşa Bedesten’deKonuşulmayanı Konuşalım: Kıbrıs’ta LGBTİ Eşitliği  ve Ayrımcılıkla Mücadele” temalı konferans gerçekleşti.

Konuşulmayan Projesi kapsamında düzenlenen “Konuşulmayanı Konuşalım: Kıbrıs’ta Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks (LGBTİ) Eşitliği ve Ayrımcılıkla Mücadele Konferansı” geniş katılımlı ve çeşitli ülkelerden konuşmacı kadrosuyla büyük bir başarıya imza attı. Konferansta medyadan sağlığa, eğitimden sosyal hayata birçok konuda tematik paneller yer aldı.

Konferansın ilk günü, proje kapsamında yapılan Kıbrıs Türk toplumundaki homfobik ve transfobik tutumları araştıran anket sonuçları, iki yıllık medya takip raporu ve gazetecilere yönelik yardımcı kılavuz kitapçığının içeriği sunuldu. Anket sonuçları, Kıbrıs’ın kuzeyinde homofobik ve transfobik tutumların; cinsiyet, yaş, yaşanılan bölge ve LGBTİ bireylerle temas gibi faktörlere göre nasıl değiştiğini gösterirken, medya takip raporuna göre yayınlanan haberlerin genel olarak basın bildirilerinden oluştuğu ve gazetecilerin LGBTİ konularında ekstra araştırma yapmadığı sonucu çıktı. Bu panelden sonra akademik alanda yapılmış olan toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları ve kuir kuram üzerine paneller düzenlendi. Ardından medya yöneticileri gözünden LGBTİ mücadelesine bakışın yer aldığı röportajlar, Kıbrıs ve Lübnan’da LGBTİ konularının medyada nasıl yer aldığı üzerine sunumlar gerçekleşti. Bu oturumda Hanife Aliefendioğlu, gazetecilerin hak ihlali olmadan haber yapmasının ‘iyi niyete bağlı’ olmasının etik bir sorun olduğunu hatırlattı.

Konferans’ın ikinci gününde ise Semen Yönsel Saygun, Kıbrıs’ın kuzeyindeki okulda ve kitaplardaki ayrımcılıkları anlatırken, Costas Constantinou ise güneydeki “Okullardaki Homofobi Karşıtı Mevzuatlar” hakkında konuştu. Bir yandan çeşitli alanlarda uzmanlaşmış tıp doktorlarından LGBTİ sağlığına dair mitler ve gerçekler aktarılırken, diğer yandan Şevval Kılıç hayat deneyimlerinden örnekler vererek ikili cinsiyet sisteminin ayağımızdaki vurulan en büyük pranga olduğuna vurgu yaptı ardından da trans kadın annesi Pınar Özer de deneyimlerini aktardı. Son panelde ise Kaos GL’den Seçin Tuncel, Homofobiye Karşı Yerel Buluşmaları, Despina Michaelidou Kıbrıs’ın güneyinde vermiş olduğu kuir mücadeleyi ve son olarak da Kuir Kıbrıs’dan Faika Deniz Paşa, Kuir Kıbrıs’ın örgüt hikayesini ve manifestosunu anlattı.

Tags:

Comments are closed