Aylık Medya Takibi

Şubat 2020 Medya Takip Raporu

Kuir Kıbrıs Derneği – Renklerin Çeşitliliği Projesi

Aylık Medya Takip Raporu

Şubat 2020

 Zaman Aralığı: 01.02.2020 – 29.02.2020

Şubat Ayı’nda 22 haber LGBTİ+ konularını içermekteydi. Çevrimiçi ve Basılı taranan gazetelerdeki bu haberlerin:

  • 13 tanesi olumlu,
  • 7 tanesi basın bildirisi,
  • 2 tanesi de olumsuz haber olarak sınıflandırılmıştır.

Çevrimiçi taranan gazetelerden:

  • Gazedda Kıbrıs (GK) tarafından, 4 Olumlu ve 1 Basın Bildirisi haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
  • Kıbrıs Postası’nda (KP) ise 1 Olumlu, 2 Basın Bildirisi ve 1 Olumsuz haber yayınlanmıştır.
  • Gündem Kıbrıs (GN) tarafından, 1 Olumsuz haber yayınlanırken, bu gazetede olumlu habere veya basın bildirisine rastlanmamıştır.

Basılı taranan gazetelerden:

  • Yenidüzen (YD) tarafından, 3 Olumlu, 2 Basın Bildirisi yayınlanmıştır haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
  • Kıbrıs Gazetesi’nde (KG) ise, 5 Olumlu, 2 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.

 

İlk Hafta (01-07.02.2020):

Şubat Ayı’nın ilk haftasında taranan gazetelerde LGBTİ+ temalı haberlere pek rastlanmamıştır. Taramalar sonucu karşımıza çıkan tek haber Gündem Kıbrıs tarafından yayınlanmış “Deniz Akkaya:’Cinsel hayatım yok, karın kaslarıma sarılıp uyuyorum” başlıklı röportaj oldu.

1) 1 Şubat’ta Gündem Kıbrıs’ta yayınlanan “Deniz Akkaya:’Cinsel hayatım yok, karın kaslarıma sarılıp uyuyorum” başlıklı röportaj ayrımcı dil içeren haber niteliği taşımasından dolayı olumsuz haberler arasında yer aldı.

Haberin geneline baktığımız zaman, Hürriyet gazetesinde Deniz Akkaya ile yapılan röportaja yer verilmiş ve bu röportajda Deniz Akkaya’nın cinsel hayatına değinilmiştir. Bu haberin ayrımcı dil olarak değerlendirilmesinin sebebi, gazetecinin Deniz Akkaya’ya yönelttiği ısrarcı sorular sorarak cinsiyetçi bir tutum sergilemesi ve diğer taraftan da cinselliği olmadığını belirten Akkaya’ya “libidonuzda sorun yok yani” diyerek aseksüelliği yok saymış olmasıdır.

Ayrıca belirtmek isteriz ki Deniz Akkaya’nın açıklamalarındaki tutarsızlık da dikkatten kaçmamıştır. Röportajında önce lezbiyenliği kötü bir durum gibi ifade ederken diğer taraftan cinselliğin cinsiyetinin olmadığına da değinmiştir.

“* İki yıldır hiç mi cinsellik yaşamadınız?”

“* Libidonuzda sorun yok yani…”

* Biraz açsak…İnsanlar birbirlerinin kötülüklerini görmek istiyor. Mesela alkolü tamamen bıraktım ama dışarıya çıkıyorum; bir kadeh bir şey içsen, “Acaba düşecek mi?” diye bakıyorlar. İçmesen, “Başka bir şey mi kullanıyor?” diyorlar. Yanında erkek yoksa “Lezbiyen mi?” diye sorguluyorlar. Beş erkek görseler “Beşiyle ne yapıyor?” diye soruyorlar. Benimle bir akşam dışarıya çıksan ne demek istediğimi anlarsın.

İkinci Hafta (08-14.02.2020):

8 ve 14 Şubat Haftası’nda, gündemi etkileyen haberler Joaquin Phoenix’in Oscar ödülü aldığı esnada yapmış olduğu konuşması ve Kıbrıs’ın güney kesiminde LGBTİ aktivizmi yapan ACCEPT LGBTİ derneğinin talepleri yer aldı.

1) 1O Şubat’ta Kıbrıs Postası ve 11 Şubat’ta Kıbrıs Gazetesi tarafından yayınlana “LGBTİ aleyhindeki suçların tanınması isteniyor” başlıklı haberler, konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Haberlerin geneline baktığımızda, Kıbrıs’ın güney kesiminde LGBTİ mücadelesi üzerine çalışmalar yapan ACCEPT LGBTİ derneğinin, LGBTİ’lere yönelik nefret suçlarının işlenmesi ve bu yönde yasal boşlukların doldurulması yönünde taleplerine yer verildi. Her iki haber de ACCEPT LGBTİ örgütünün taleplerine yer verdiklerinden dolayı olumlu haber olarak değerlendirilmişlerdir. Fakat, haberin içeriğinde ne yazık ki hala cinsel yönelim yerine tercih kullanılması da dikkatten kaçmamıştır. Daha önceki raporlarda da belirtildiği üzere, cinsel yönelim bir tercih değildir. Doğru tabir tercih değil yönelimdir. Bir diğer husussa ‘LGBTİ bireyler’ yaygın bir kullanım olsa dahi nasıl ki kadın veya erkek birey denilmediği gibi LGBTİ birey kullanımı da pek tercih edilen bir söylem değildir.

“Fileleftheros gazetesi, dernekten yapılan açıklamada, geçen yıl Güney Kıbrıs’ta LGBTİ bireyler aleyhinde olan iki olay yaşandığının ve bu olayların, yalnızca bu bireylerin cinsel tercihinden kaynaklandığının belirtildiğini yazdı.”

2) 10 Şubat’ta Gazedda Kıbrıs’ta “Oscar sahnesinde tarihi konuşma!” ve 11 Şubat’ta Kıbrıs Gazetesi’nde ““Parazit” Osacar’a da bulaştı” başlıklarıyla yer alan haberler insan haklarına duyarlı ve saygılı haber.

Haberlerin her ikisinde de Oscar Ödül Töreni’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan  haberler Joaquin Phoenix’in dikkat çeken konuşmasına yer vermiştir. Gazedda Kıbrıs haberinde bolca Phoenix’a yer verirken, Kıbrıs Gazetesi geceyi özetleyip, geceye damgasını vuran olaylara da yer vermiştir.

“…Toplumsal cinsiyet eşitliği, ırkçılık, eşcinsel hakları, hayvan hakları olsun bunlardan bahsederken adaletsizliğe karşı bir mücadeleden bahsediyoruz. Bir ülkenin, bir ırkın, bir cinsiyetin ve bir türün egemenlik ve istismarı hakkı olduğu fikrine karşı çıkıyoruz…”

 

Üçüncü Hafta (15-21.02.2020):

15 ve 21 Şubat Haftası’nda birçok basın bildirisinin yanı sıra dikkat çeken haber Yenidüzen Gazetesi’nde Doğuş Derya ile yapılmış olan röportaj oldu.

1) 17 Şubat’ta Yenidüzen’de yer alan Haftalık Sohbetler Köşesi’ndeki röportaj, insan haklarına duyarlı ve saygılı haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Doğuş Derya, 17 Şubat’ta Yenidüzen-Haftalık Sohbetler köşesinde Fayka Arseven Kişi’nin konuğu oldu. Röportajın genelinde Fayka Arseven Kişi ve Doğuş Derya yürürlükte olan Fasıl 278 Evlilik Dışı çocuklar yasası üzerine sohbet ettiler. Haberin genelinde sorulan sorular ve verilen cevaplar insan haklarına duyarlı ve saygılı haber olarak değerlendirildi. Ayrıca, haberin detaylarında Derya cinsel yönelime yönelik ayrımcılıklara da yer vermiştir.

“İnsanlar arasında yaş, cinsiyet, doğum yeri, etnik köken veya cinsel yönelim açışısından ayrım yapan yasaların tadil edilmesi yakın döneme kadar erteleniyordu.”

 

Dördüncü Hafta (22-29.02.2020):

22 ve 29 Şubat Haftası’nda, geçtiğimiz ay gündeme gelen (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmesi üzerine konuyla bağlantılı birçok basın bildirisi ve açıklamalar yer aldı. Haftanın dikkat çeken yazısı ise Gazedda Kıbrıs’ta Aktüel Köşesi’ndeki Mertkan Hamit’in “Ne kadar tutsak ve yasakçı bir yerdeyseniz, kimlikler o kadar kemikleşir” başlıklı yazısı oldu.

1) 27 Şubat’ta Gazedda Kıbrıs aktüel Mertkan Hamit’in “Ne kadar tutsak ve yasakçı bir yerdeyseniz, kimlikler o kadar kemikleşir” başlıklı yazısı insan haklarına duyarlı ve saygılı haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Mertkan Hamit, yazısının genelinde kimlik politikalarına, iktidar ve azınlık gruplar arasındaki ilişkilere değinmiş ve kullanılan dile dikkat çekmiştir. Hamit, yazısını insan haklarına duyarlı ve saygılı bir şekilde kaleme almıştır ve kimlik politikalarından bahsederken kuir hareketten de bahsetmiştir.

“Yıllarca eşcinsel kimliklerin yasaklanmış olması, bugün sivil toplum içinde Kuir hareketin etkili bir aktör olması bunun yansımalarından biridir.”

 

Tags:

Comments are closed